Wykonanie
Jeśli znudziły Wam się już klasyczne formy podania
jajek na śniadanie, proponuję zrobić
śniadaniowego "burgera" z
jajkiem sadzonym i warzywami. Chrupiąca, podpieczona
bułka, soczysty
pomidor i rozpływające się
żółtko, to moja propozycja na idealny początek dnia.

Składniki:1
bułka z ziarnami1/2 łyżki
oliwy1
jajko1 łyżeczka
oleju rzepakowego2 plastry
pomidoragarść
rukoli1/4
czerwonej cebuliszczypiorek1 łyżeczka
majonezusólświeżo zmielony
czarny pieprz
Bułkę przekroić na połówki, ale nie do końca. Środek
bułki posmarować
oliwą i podgrzać na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Spód
bułki posmarować łyżeczką
majonezu, ułożyć listki
rukoli, plastry
pomidora i krążki
cebuli. Posypać
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę
oleju. Na gorący
olej wbić
jajko.
Jajko smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż
białko się zetnie, a
żółtko pozostanie płynne.
Jajko przełożyć na
bułkę, posypać
solą,
pieprzem i posiekanym
szczypiorem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!